Jídlo a pití - maďarská kuchyně

Guláš

Že Maďaři při přípravě mnohých jídel nešetří paprikou, je známý fakt. Maďarský guláš sice patří mezi oblíbené pochoutky, ne každý však ví, jak je to s "gulášovou terminologií" doopravdy. Maďarské slovo gulyás totiž neoznačuje to, co pod tímto pojmem známe my - tomu totiž naši "skorosousedé" říkají perkelt (pörkölt). Zaručeně pravý hovězí perkelt by měl být připraven z hovězího masa, které je pečeno s cibulí, dále pak z papriky, rajčat a ze zeleného pepře. Guláš, nebo spíše gulyás leves, je podobným pokrmem, který v Čechách známe jako gulášovou polévku. Guláš, respektive perkelt, se podává nejčastěji s noky nebo s haluškami (galuska). Další, pro nás netypickou, přílohou je tarhoňa (tarhonya), tj. malé těstovinové kuličky připomínající kuskus či rýži.

Pokud byste si chtěli dovézt z Maďarska nějaký ten kulinářský suvenýr, přibalte si do tašky kromě tokajského vína, klobásy či papriky ještě pastu s gulášovým základem. Dostanete ji v každém supermarketu a v přepočtu stojí kolem třiceti korun. Jedná se o pastu s nezbytnými surovinami k přípravě guláše. Výsledkem je hustá hmota, z níž se dá v krátké době, například za pomoci mléka, cibule, česneku a hub, vytvořit výborný pokrm "gulášového typu" i v polních podmínkách. K dostání je varianta sladká (csemege) a ostrá (csipős).

Maďarský salám

Nejlepší značkou maďarského salámu je Pick, který je vyrobený z vepřového masa a z tajné směsi koření. Ve městě Szeged má Pick spolu s maďarskou paprikou své muzeum. Známé jsou také maďarské klobásy. Ty jsou sice k dostání i v českých supermarketech, avšak není nad to navštívit pravou budapešťskou tržnici a vybrat si klobásku u stánku s lahůdkami.

Tokajské víno

Tokajské víno pochází ze stejnojmenného regionu a vyrábí se z různých odrůd hroznů. Nejznámější je sladké Aszú, jehož síla a kvalita se pozná podle počtu putýnek namalovaných na etiketě. Nejběžnější je tříputýnkové Aszú, putýnek však může být i šest. Snad každý supermarket v Budapešti nabízí široký výběr Tokajského vína různého typu i ročníku. Nemusíte tedy chodit do speciální vinotéky. Stačí večerka na rohu ulice. Další druh Tokaje je poněkud sušší, či spíše polosladký, a jmenuje se Furmint. Taktéž polosladké je Hárslevelú, u nás známé jako Lipovina, a odrůda Žlutý muškát (Sárga Muskatály). Furmint se od ostatních polosladkých vín odlišuje vyšším procentem alkoholu (14%). Jinak je samozřejmě rozdíl v chutích a v pokrmech, k nimž se vína hodí. Furmint je vhodný doplněk k rybě, Hárslelvelú vynikne u hutnějších dezertů, zatímco Muškát lépe zvýrazní ovocné chutě. Odrůda Számorodi je k dostání v suché (Számorodi szárasz) i sladké variantě (számorodi édes).

Pálenka z Maďarska

Kromě Tokaje nezapomeňte okusit i některou z pálenek. Nejlepší je Kecskeméti barackpálinka vyráběná z meruněk. Najdete zde i pálenku švestkovou nebo hruškovou. Opravdu kvalitní pálenka vyjde na 2 000 forintů.

Restaurace v Budapešti

V Budapešti je prý více než 1 000 restaurací, mezi nimiž neschází ani ty mezinárodní, exotické, japonské, vegetariánské a často i indické. Nebojte se jít i do levnější restaurace, protože jídlo je v Budapešti opravdu vynikající téměř všude. V jídelním lístku restaurací často najdete husí játra, gulášovou polévku, rybí či třešňovou polévku, guláš, zelné listy plněné masem a mnohé další. Jako dezert nabízí často palačinky nebo štrůdl plněný vším možným (mákem, višněmi, tvarohem, meruňkami, zelím, jablky).

Maďarsko není zrovna ideální zemí pro vegetariány. I ti se zde však mohou dobře najíst. Zdejší zeleninové saláty jsou vždy čerstvé a pláty grilovaného ovčího sýra jsou často nabízenou delikatesou.

Levné restaurace

Řecko-maďarská restaurace El Greco, Hungary Görög-Magyar Étterem, nacházející se na adrese Nagymezö utca 34, nabízí oběd do pozdních odpoledních hodin. Jde o jakýsi bufet s pevnou cenou. Za 1 300 forintů získáte možnost vybrat si neomezené množství jakéhokoliv jídla z bufetu. Na výběr jsou především maďarská jídla: gulášovka, guláš, masa s omáčkami doplněnými zakysanou smetanou. V nabídce je i gyros. Vynikající řecký salát si můžete objednat z jídelního lístku.

Maďarský jídelníček

Hospodský jídelní lístek.

IMGP4004

Levná restaurace Görög-Magyar Étterem

Pokud do Budapešti zavítáte ve všední den, můžete se těšit na spoustu restaurací s výhodným menu. Zejména na pešťské straně v Muzeu Útca a v okolí této ulice je takových podniku hned několik.

Více tipů na levné restaurace najdete např. na stránkách Budapest Tourist Guide.

Neobyčejný zážitek v Budapešťské brasserii

Chcete-li navštívit nefalšovanou maďarskou brasserii s živou hudbou, vydejte se do restaurace Karpatia. Její historický interiér doplňuje pozorný personál a živá cikánská hudba. Restauraci Karpatia najdete na adrese Ferenciek tere 7 – 8, (poblíž stanice metra Ferenciek tere) a patří mezi nejlépe hodnocené restaurace v Budapešti.

Cukrárny

Pokud máte rádi nejen dobré jídlo, ale i nějaký ten zákusek v podobě štrůdlu, pak se nezapomeňte zastavit v Prvním domě štrůdlu v Budapešti (Elsö Pesti Rétesház), kde si můžete pochutnat na dobrém obědě, po kterém nenásleduje nic jiného, než vynikající závin. Můžete si zde vybrat štrůdl s tvarohem, jablky, višněmi, švestkami, zelím a samozřejmě s mákem.

Sladké lahůdky jsou k dostání i v cukrárně Európa. Tato cukrárna má dva vchody - v jednom najdete klasický podnik tohoto druhu se skutečně výbornými sladkostmi, druhý vchod vede do maličkého podniku s pár místy na stání. Po šesté hodině večerní si sem můžete zajít na zákusky, které se v "hlavní" Európě během dne neprodaly.

Milovníci zákusků, zmrzliny a především marcipánu by neměli zapomenout zajít do cukrárny Szamosova marcipánu. Jednu z nich najdete v ulici Parisi číslo 3. Mají otevřeno od 10 do 19 hod. (v létě do 20 hod.). Při posezení na letní terase v klidné ulici jinak rušného centra, si můžete vychutnat zákusky, o kterých se Vám bude v noci zdát.

Další oblíbenou sladkou specialitou jsou palačinky. Obzvlášť vyhlášená je Nagyi Palacsintazója (Babiččina palačinkárna), která sídlí na Batthányi tér. Najdete zde velký výběr slaných i sladkých palačinek za více než přívětivé ceny. Nevýhodou je, že je toto místo natolik vyhlášené, že si na své palačinky pravděpodobně budete muset chvíli počkat ve frontě. Na druhou stranu jistě oceníte dlouhou otvírací dobu (8 až 22 hod.) (K dispozici jsou internetové stránky, bohužel však jen v maďarštině).

Doporučuji:

Poznávací zájezdy

Notice: Constant txpinterface already defined in /home/zakpre/public_html/budapest-pruvodce.cz/index.php on line 61

Fatal error: Cannot redeclare xmail() (previously declared in /home/zakpre/public_html/budapest-pruvodce.cz/textpattern/lib/txplib_misc.php:1) in /home/zakpre/public_html/budapest-pruvodce.cz/textpattern/lib/txplib_misc.php on line 1